Kako tekaške smuči in pripomočke očistimo fluora?

  • blog
  • komentarji: 0
  • deljenja: 0
05
okt

S sezono 2023/2024 sta FIS in IBU prepovedala uporabo maž s fluorom na katerikoli tekmi pod njunim okriljem. V Swixu so pripravili navodila, kako smuči očistiti ostankov fluora in kako preprečiti, da ne mešamo starih in novih pripomočkov.

Kako očistiti tekaške smuči?

1. korak: Čistilo I84N ali I84-150C nanesemo na smuči s čistilnim papirjem. Počakamo, da se čistilo posuši in površino smuči skrtačimo z železno krtačo. Uporabimo lahko ročno ali roto krtačo.
POMEMBNO: Krtače, ki smo jo uporabili pri tem koraku, v naslednjih korakih ne uporabljamo več, saj so na njej delci fluora.

2. korak: Drsno ploskev smuči namažemo z mehko mažo, npr. PS10. Ko se maža strdi, jo odstranimo z očiščenim ali novim strgalom in skrtačimo z novo železno krtačo (T0179B, T0179O, T0019S ali T0015HS).

3. korak: Na smuči z likalnikom nanesemo še trdo mažo, npr. PS06. Ko se maža strdi, jo odstranimo z istim strgalom kot v 2. koraku in skrtačimo z železno krtačo.

4. korak: Ponovimo 1. korak, tokrat uporabimo že krtačo iz 2. in 3. koraka.

5. korak: Nanesemo mažo, ki jo bomo uporabili ta dan. Če bomo smuči shranili, jih namažemo z mažo (PS06, PS08, BPL-80, BPL-500) in pustimo.

Postopek čiščenja je potrebno opraviti manj kot v 24 ur pred tekmo. Skozi sezono je potrebno celoten postopek večkrat ponoviti.

 

Postopek čiščenja je prikazan tudi na tej povezavi.

 

Kako ravnati z ostalimi pripomočki?

1. Priporočljivo je zamenjati vse krtače, saj so pri Swixu s testiranji prišli do zaključka, da se fluora iz krtač ne more v celoti odstraniti in kot tak se lahko ponovno prenese na drsno površino.

2. S čistilom I64N je potrebno očistiti vsa strgala, delovne površine (delovne mize, profile), torbe za prenašanje smuči in oprati delovna oblačila.

3. Pri nekaterih starih čistilih in mažah je potrebno biti pozoren, saj lahko vsebujejo fluor.