Pri klasični tehniki teka na smučeh je pravilna priprava smuči zelo pomembna, saj bodo ustrezno pripravljene tekaške smuči imele dober oprijem, uživanje pri teku na smučeh pa bo zaradi tega toliko večji."> Pri klasični tehniki teka na smučeh je pravilna priprava smuči zelo pomembna, saj bodo ustrezno pripravljene tekaške smuči imele dober oprijem, uživanje pri teku na smučeh pa bo zaradi tega toliko večji."> Pri klasični tehniki teka na smučeh je pravilna priprava smuči zelo pomembna, saj bodo ustrezno pripravljene tekaške smuči imele dober oprijem, uživanje pri teku na smučeh pa bo zaradi tega toliko večji.">

Priprava tekaških smuči za klasično tehniko

  • blog
  • komentarji: 0
  • deljenja: 0
25
okt

Priprava tekaških smuči za klasično tehniko

Kaj torej potrebujete za pripravo klasičnih tekaških smuči?

Če ste kupili tekaške smuči z narebreno ploskvijo, potem morate poskrbeti, da bodo luske ohranile dober oprijem in da se nanje ne bo prijemal sneg. Najlažje boste za take smuči poskrbeli s Swix mažo v stiku N3NC, ki jo samo nanesete po luskah ali pa kar po celotni dolžini tekaške smuči.

Tudi za tekaške smuči s kožo je potrebno skrbeti. Kožo iz moherja je potrebno vsake toliko časa očistiti in impregnirati. V  Swixovi liniji Skin boste našli pravo mažo za vaše smuči - N20 ali N21. Za boljšo drsnost tekaške smučke pa drsno ploskev pred in za kožo lahko namažete s Swix mažo v stiku F4-80NC.

Priprava klasičnih smuči z voski in klistri pa je malo bolj zahtevna, vendar boste z vajo postajali vedno boljši. Za nanašanje voska boste potrebovali sintetični kork (T0012), brusni papir #100  (T0330) in ustrezen vosek ali klister za snežne pogoje tisti dan. Vosek in klister se vedno nanašata na območje oprijema, t.j. od pete tekaškega čevlja do 60 ali 65 cm proti konici tekaške smuči.

Po koncu teka tekaško smučko očistimo. Za čiščenje potrebujete čistilo I64N ali I74N, čistilni papir T0150 ali T0151 in strgalo T0087. Videoposnetek čiščenja najdete na tej povezavi.

 

Koraki mazanja tekaških smuči z voskom:

1. Z brusnim papirjem #100 zdrgnite območje oprijema na tekaški smuči.

2. V mrzlih pogojih na območje oprijema nanesete Swix podlago za voske VGS35C ali VG30, VG35. Za boljšo obstojnost voska prvo plast lahko zalikate, temperatura likalnika naj bo nastavljena na 100°C. 

2. Nato na območje oprijema nanesete izbrani vosek v 4 - 8 tankih plasteh. Vsako plast je potrebno zgladiti s sintetičnim korkom.

Korake mazanja z voski si lahko ogledate tukaj ali tukaj.

 

Koraki mazanja tekaških smuči s klistrom:

1. Z brusnim papirjem #100 zdrgnite območje oprijema tekaške smuči.

2. Na območje oprijema v zelo tankem sloju nanesete Swix podlago za klister KB20-150C.

3. V vzorcu ribje kosti ali kot tanko črto nanesete izbrani klister.

4. S prsti, T0087 strgalom ali čopičem KP10 razmažete klister po površini oprijema.

Namesto klistra v tubi lahko uporabite tudi univerzalni klister v pršilu K65 ali K70.

Korake mazanja s klistri si lahko ogledate tukaj.