Nordijska hoja

  • blog
  • komentarji: 0
  • deljenja: 0
20
mar

Nordijska hoja je vzdržljivostni šport, ki ga je z lahkoto prilagajati svoji fizični zmogljivosti in potrebam. Ker oponaša naravno gibanje, ne obremenjuje sklepov in je primerna za vsakogar.

Za razliko od običajne hoje pri nordijski hoji aktivno uporabljamo tudi zgornji del telesa – rame in roke, saj pri vadbi uporabljamo nordijske palice, seveda pa jačamo tudi noge in trebušne mišice. Ker uporabljamo od 80 do 90% mišic, naše telo pokuri več kalorij kot pri običajni hoji.

Tako kot pri vsaki telesni aktivnosti pa je tudi tukaj pomembna pravilna tehnika. S pravilno tehniko bomo izboljšali svojo zmogljivost, ojačali kardiovaskularni sistem in ostali fit v vsakem življenjskem obdobju.

Najboljše rezultate bomo dosegli, če bomo hodili s frekvenco  med 100 in 120 korakov na minuto. Raziskave so pokazale, da pri tej hitrosti izzovemo naše telo vendar ga ne preobremenimo. Seveda pa na začetku začnemo v svojem tempu in naj nam bo to samo motivacija za izboljšanje in naš dolgoročni cilj.

Kaj potrebujemo?

Za nordijsko hojo potrebujemo palice. Lahko so aluminijaste ali karbonske. Karbonske palice so lažje in z njimi lahko učinkovito izboljšamo tehniko nordijske hoje, aluminijaste palice na drugi strani pa so težje in lahko bolj ojačamo zgornji del telesa. Ne glede na to, katere palice bomo izbrali, je pomembno, da so prilagojene vaši višini, da imajo vzdržljivo kovinsko konico za hojo po terenu in gumijast nastavek za hojo po asfaltiranih površinah ter ustrezen pašček.

Dolžino palice izračunamo po formuli telesna višina x 0,68 do 0,7. Na tej povezavi si lahko ogledate priporočljive dolžine palic glede na vašo telesno višino. 

Poleg palic potrebujete tudi primerno obutev in funkcijska oblačila. Priporočamo aktivne majice RaceX iz hitro sušečega materiala ali majice Pace ali Carbon, ki so namenjene intenzivnim aktivnostim. Za nordijsko hojo v hladnejših mesecih se oblecite slojevito.